Atık Su Arıtma Tesisi 90

left: 9pt; width: 180pt; position: absolute; height: 191.35pt" type="#_x0000_t75" alt="">       Soma Belediyesi’nin Turgutalp Belediyesi ile ortaklaşa kullanacağı 6.7 milyon avro’luk arıtma tesisi ilgili olarak 28.11.2008 tarihinde 14:00’te Öğretmenevinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.  Çevre ve Orman Bakanlığı nda ,AB Teknik Yardım Projeleri hakkında ,03-10.Ocak.2008 tarihlerinde icra edilen toplantılardan sonra,AB fonları ile uygulanacak çevre yatırım projelerinin, AB standartlarına uygun olarak hazırlanması amacıyla, Belediyemiz, atık su arıtma tesisi hazırlama projesi, Çevre Bakanlığının iş tanımıyla AB Hibe Yardım Fonlarından karşılanacak projeler kapsamına alınmış, ülke genelinde seçilen 15 belediyeden birisi olmasının yanı sıra, Ege Bölgesinden AB hibe fonlarından teknik yardım kapsamında tek yararlanıcı belediye olduğu Belediye Başkanlığımız tarafından basın açıklamasıyla halkımız 14.01.2008 tarihinde bilgilendirilmişti.

AB desteği ile 23 belediyenin atık su ve içme suyu şebekelerinin ve sistemlerinin iyileştirilmesine yönelik alt yapı projelerinin hazırlanması için fon ayırıldığı ifade edilerek,Soma atık su arıtma tesisi projesinin de teknik çalışmalarının da destek alacağı ifade edildi.

Toplantılarda, AB’ye uyum sürecinde çevre alt yapı yatırım yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi kapsamında, Belediyemiz için Atık su arıtma tesisi projesini hazırlamaya yönelik,2005 SEI (Avrupa Birliğine entegrasyon faaliyetlerinin desteklenmesi)programı kapsamında teknik yardım alacak,15 adet belediye atık su arıtma projesinin önceliklendir me listesinde atık su arıtma tesisi projeleri arasında yer almaktadır. Soma Belediyesi Atık su arıtma projesinin maliyeti 6.741.792 AVRO olarak öngörülmektedir. AB fonlarınca sağlanacak teknik yardımlar sonucu oluşturulacak projeler çerçevesinde yapımına başlanacak tesislerin tüm belediyeler için maliyeti yaklaşık 322 milyon Avro olduğu bildirilerek, belediyelerin içme suyu ve atık su arıtmasıyla ilgili problemlerin giderilmesi amaçlanmaktadır. Proje,2005 yılı Avrupa Birliği(AB)Türkiye’ye Katılım öncesi Mali yardım programı altında finanse edilen, TÜRKİYE’de on beş Belediye için atık su arıtma tesisi projeleri hazırlamaya yönelik teknik yardım projesinde yer alan projelerden biri  olup çevre alt yapısı için fon alan belediyeler arasındadır.

Projelerin belirlenen zaman aralıklarına göre çok sıkı takip edileceği, işin doğası gereği fiziksel hızının ötesinde konu ile ilgili tüm disipliner birimlerin bilgi veri akışını doğru ve düzenli sağlanmasının temin edilmesiyle hızlı ve aktif bir tempoda tamamlanarak, projelerin fizibilite çalışmalarına hemen başlanacağı ve müşavir firma yetkililerinin önümüzdeki günlerde yerinde incelemek, bazı veri ve bilgileri almak için Soma ya gelecekleri ve bu konu ile ilgili müşavir firma yetkililerince ilçemizde bilgilendirme toplantısı düzenleneceği ifade edilmişti.

Bu kapsamda, proje müşavir firması olan  COWI-Waste water  Şirketi, Atık su Konsorsiyumu temsilcileri bu teknik projenin faydalanıcısı paydaşlardan biri olan Belediyemi zinde,teknik projenin mahallinde tanıtımı müşavir firma yetkililerince 28.OCAK.2008 tarihinde PAZARTESİ günü saat 14.00 de İlçemiz Öğretmen evi toplantı salonunda  yapılacaktır.

Konuya ilgi duyan, ilçemiz özel ve resmi kuruluş yetkililerinin, halkımızın toplantıya katılabileceği duyurulur.